Dostupni linkovi

Vlada Bolivije nacionalizovala rudnik u vlasništvu švajcarske kompanije


Vlada Bolivije je odlučila da nacionalizuje rudarsku kompaniju Kolkviri u vlasništvu švajcarske korporacije Glenkor.

Kompanija Kolkviri sa oko 400 zaposlenih proizvodi cink i kalaj, a kako navode lokalni mediji ovo nije prvi slučaj nacionalizacije bolivijske aktive Glenkora, jedne od najvećih svetskih kompanija u oblasti proizvodnje i trgovine rudama..

Bolivijska vlada je 2007. godine preuzela kontrolu nad topionicom kalaja, takođe u vlasništvu švajcarske korporacije, a 2010. još jedno njeno metalursko preduzeće.

Predsednik Bolivije Evo Morales je početkom juna izjavio da vlada može da nacionalizuje sve kompanije povezane sa eksploatacijom prirodnih dobara.

On je takođe naglasio da firme, koje na primer poseduju mrežu dalekovoda, komunikacijska sredstva i sisteme vodovoda ne mogu da budu u privatnom vlasništvu.

Bolivijske vlasti su u maju već nacionalizovale najvećeg u zemlji vlasnika elektromreže - Transportadora de Electricidad SA (TDE), koji je do tada bio pod kontrolom španske korporacije "Red Electrica Corporacion".

U prethodnih šest godina u vlasništvo države prešao je sektor gasa i nafte, telekomunikacije, i više elektroenergetskih aktiva.
XS
SM
MD
LG