Dostupni linkovi

Umro legendarni kubanski bokser Teofilo Stivenson


Legendarni kubanski bokser u teškoj kategoriji, osvajač tri zlatne olimpijske medalje, Teofilo Stivenson umro je u svojoj zemlji od srčanog udara, prenele su svetske agencije medijske navode sa Kube. Imao je 60 godina.

"Kubanska sportska porodica potresena je danas odlaskom jednog od najvećih svih vremena", navodi se u saopštenju koje je pročitano rano jutros po centralnoevropskom vremenu.

Agencija AP objavila je, pozivajući se na svoje izvore, da je uzrok smrti srčani udar.

Mnogi stručnjacni, novinari i ljubitelji boksa ocenjivali su da je on najuspešniji amaterski bokser u istoriji. U zemlji su ga zvali "Pirolo".

Bio je poznat ne samo po sjajnoj veštini, odličnom radu nogu i razornoj desnoj ruci, već i po džentlmenskom i dostojanstvenom ponašanju pravog sportiste.

Stivenson je prvo olimpijsko zlato osvojio u Minhenu 1972, odbranio ga je u Montrealu 1976, a onda i u Moskvi 1980. godine. Tako je izjednačio uspeh Mađara Lasla Papa, a isti podvig napravio je 2000. takođe Kubanac Feliks Savon.

Rođen je 29. marta 1952. godine u skromnoj porodici u pokrajini Las Tunas na istoku Kube. Prvi meč imao je sa 14 godina, a prvi trofej osvojio je dve godine kasnije na prvenstvu Centralne Amerike i Kariba.

Kako je njegova slava rasla, tako su ljubitelji boksa i mediji više priželjkivali organizaciju "meča veka" između njega i profesionalne legende Muhameda Alija. Stivenson je, međutim, želeo da ostane amater i odolevao je brojnim ponudama menadžera.

Kada je 1974. osvojio svoju prvu svetsku titulu, uticajni američki sportski časopis Sports ilustrejted objavio je priču o njemu pod naslovom "Više voli da je 'crven' nego bogat".

Svetska amaterska zlata osvajao je i 1978. i 1986. godine, a bio je primoran da propusti šansu da osvoji i četvrto olimpijsko zlato kada je Kuba, kao i ostale komunističke zemlje, bojkotovala Igre u Los Anđelesu 1984. godine.

Povukao se 1988, pošto je Kuba odlučila da preskoči i Igre u Seulu.
XS
SM
MD
LG