Dostupni linkovi

Gordon Braun: Nisam pretio Mardoku



Bivši britanski premijer Gordon Braun negirao je tvrdnje medijskog magnata Ruperta Mardoka da mu je pretio da će povesti rat protiv njegove kompanije.

„Taj razgovor se nikada nije dogodio, šokiran sam i iznenađen da se aludira na tako nešto," izjavio je Braun pred istražnom komisijom.

Mardok je prethodno komisiji pod zakletvom rekao da ga je Braun pozvao telefonom u septembru 2009. kada je njegov list "San" počeo da podržava konzervativce i da se zakleo da će povesti rat protiv njegove kompanije.
"Govorili smo tiše nego ja i vi sada. On mi je rekao: Vaš
a kompanija je objavila rat mojoj vladi i ja nemam alternativu nego da objavim rat vašoj kompaniji", rekao je tada Mardok.

Braun međutim tvrdi da nije bilo "takvog poziva ni pretnji" i da se "to nije dogodilo," i napominje da nema nikakvih dokaza osim Mardokove izjave, prenosi Rojters.

Braun, koji je bio premijer od 2007. do 2010, izjavio je i da Mardok nije bio u pravu ni kada je reč o datumu ni o sadržaju telefonskog poziva.

Petorica tadašnjih Braunovih savetnika koji su čuli razgovor Mardoka i Brauna, koji se dogodio u novembru, a ne u septembru kao što je Mardok rekao, naveli su u pisanoj izjavi Komisiji za žalbe na štamu da nijedan od nih nije čuo da Braun preti Mardoku.

Komisija za istagu o etici u medijima, poznata i kao Komisija Livison po sudiji koji je na njenom čelu, vodi istragu u okviru afere prisluškivanja u čijem središtu je ugašeni tabloid "News of the World" medijskog magnata Ruperta Mardoka.
XS
SM
MD
LG