Dostupni linkovi

Kasidijaris tužio napadnute sagovornice i televizijuPotparol grčke ekstremno desničarske stranke "Hrisi Avgi" (Zlatna Zora) koji je prošle
nedelje u televizijskoj emisiji ošamario jednu političarku a drugu gađao čašom, tužio je danas obe žene i televiziju koja je vodila emisiju.

Ilijas Kasidijaris (31) podneo je tužbe sudu u Atini protiv kandidatkinje komunističke partije Lijane Kaneli i Rene Duru iz stranke Sirize za neizazvane uvrede, dok je televiziju Atina tužio zbog nezakonitog pritvaranja.

Nakon incidenta u kome je, usred zagrejane političke rasprave, gađao čašom Duru i tri puta ošamario Kaneli, policija je izadala nalog za njegovo hapšenje.

Po grčkom zakonu, nalog za hapšenje zbog nedoličnog ponašanja mora biti izvršen do ponoći drugog dana nakon izvršenja krivičnog dela, a slučaj se tada direktno prosleđuje sudu.

Ukoliko se osumnjičeni ne privede u tom vremenskom periodu, slučaj se pretvara u sudski postupak i određuje se datum suđenja - često nekoliko meseci, nekad
i nekoliko godina kasnije.

Datum Kasidijarisovog suđenja još nije određen.

Kasidijaris se krio neposredno nakon incidenta ali se u nedelju uveče pojavio na otvaranju kancelarije Zlatne zore u Atini.

Kasidijaris tvrdi da je bio izazvan uvredama na televizijskoj emisiji i da ga je 58-ogodišnja Kaneli prva udarila novinama.

Nekoliko trenutaka pošto je Kasidijaris udario Kaneli, kanal je emtovanje prekinuo blokom reklama, a kada se program nastavio Kasidiaris više nije bio prisutan.

Bilo je pokušaja da se on zadrži u jednoj prostoriji zgrade televizije ali je on usepo da pobegne.

Zlatna zora, koja se oštro opire etiketi neo-nacista, optuživana je za nasilne napade na imigrante u Atini, a njeni pripadnici navodno su bili umešani u sukobe sa levičarskim i anarhističkim grupama.

Stranka insistira da je nacionalna patriotska grupa.

U svojoj kampanji, Zlatna zora je obećavala odstranjenje ilegalnih imigranata i čišćenje četvrti u kojima vlada kriminal.

Pored toga, ona se zalaže za postavljanje mina na granicu, čime bi se imigrantima sprečio ulazak u zemlju.

Zlatna zora je na izborima 6. maja sa 6,9 odsto glasova prešla cenzus za ulazak u parlament.
XS
SM
MD
LG