Dostupni linkovi

Obeležena godišnjica ubistva novinara Pantića



Godišnjica ubistva novinara Milana Pantića obeležena je danas u Jagodini pomenom na groblju, polaganjem cveća i venaca na spomen ploču na mestu ubistva i bistu na trgu Milana Pantića i dodelom nagrade za novinarsku hrabrost.

Pomenu povodom 11 godina od ubistva dopisnika Večernjih novosti Milana Pantića prisustvovala je porodica, prijatelji i kolege novinari iz Jagodine i predstavnici novinarskih udruženja u Srbiji.

Oni su položili cveće na spomen ploču na mestu ubistva Milana Pantića, koje ni danas nije razrešeno.

Pomoćnik glavnog urednika Večernjih novosti Miloš Antić rekao je da je porazna činjenica što država ni posle 11 godina od mučkog ubistva Milana Pantića, 13 godina od likvidacije Slavka Ćuruvije i 18 godina od misterioznog smaknuća Dade Vujasinović, ne vodi ni jedan sudski spor protiv ubica novinara.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović rekao je da se u otkrivanju ubica i nalogodavaca ne radi o nedostatku dokaza, već da je reč o "nedostatku političke volje da se zadre u mračne odaje sistema koje dozvoljavaju da i danas po Srbiji ubice novinara slobodno šetaju".

Neposredno pre ubistva Pantić je u Večernjim novostima pisao o vezama ljudi iz političkog i privrednog života Pomoravskog okruga sa ljudima iz kriminogene sredine.

Kako je ranije rečeno, policija je na informativni razgovor privela skoro 2.000 ljudi, napravljen je foto robot ubice, raspisana nagrada od tadašnjih 300.000 nemačkih maraka.

Ubice i nalogodavci nisu pronađeni, iako su tokom prethodnih 11 godina visoki policijski zvaničnici davali izjave da ima pomaka u istrazi.

Ministar policije Ivica Dačić danas je izjavio da nije obavešten da ima novih detalja u vezi sa istragom ubistva Milana Pantića i da je prioritet policije rasvetljavanje tog ubistva.

U znak sećanja na Pantića ustanovljena je nagrada za novinarsku hrabrost koju je ove godine dobio dopisnik Radio televizije Srbije sa Kosova Andrija Igić.
XS
SM
MD
LG