Dostupni linkovi

Novi pristup EU u pregovorima sa Crnom Gorom


Evropska unija (EU) će, u slučaju pozitivne odluke krajem mjeseca, sa Crnom Gorom započeti novi pristup u pregovorima po kome će poglavlja 23 i 24 ostati otvorena do kraja pregovaračkog procesa, saopštio je glavni pregovarač sa Unijom, Aleksandar Andrija Pejović.

Razlog za novi princip u pregovorima je, kako je pojasnio, to što Brisel želi da prati stanje u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala do kraja sveukupnog pregovaračkog procesa.

Pejović je rekao Vijestima da je to novi pristup koji podrazumijeva da se ta dva poglavlja otvore kroz sprovođenje akcionih planova i da sprovođenje tih akcionih planova važi sve do kraja cjelokupnih pregovora.

»EU će nadgledati kako teče proces primjena zakonodavstva oba poglavlja sve do dana ulaska u EU. Tako ćemo na najbolji način ubiti sumnje da nespremni ulazimo u članstvo ili da nam se gledalo kroz prste«, kazao je on.

Pejović je rekao da konačana odluka o tome još nije donijeta, ali da postoji načelna saglasnost između Komisije i EU da se na taj način vode pregovori sa Crnom Gorom i svim budućim zemljama u pregovorima.

Prema njegovim riječima, uvešće se i novi pristup privremenih mjerila, odnosno razrađenija varijanta za praćenje stanja u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Pejović je kazao da će za pregovore u ostala 33 poglavlja važiti dosadašnji pristup – Crna Gora će dobiti mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja, odnosno Komisija će odrediti precizne kriterijume na osnovu kojih će se otvarati i zatvarati poglavlja i mjeriti napredak Crne Gore u pregovorima.
XS
SM
MD
LG