Dostupni linkovi

File: EU očekuje brzo formiranje vlade u Srbiji



Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da EU očekuje brzo formiranje vlade Srbije jer reforme neophodne za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU ne mogu da čekaju.

Na pitanje da li Srbija može do kraja godine da dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU, File je u intervjuu za današnje izdanje "Večernjih novosti" kazao da je pitanje tajminga u potpunosti u rukama srbijanske vlade.

"Otvaranje pretprijemnih pregovora je jasno povezano s napretkom u preduzimanju daljih koraka u poboljšanju odnosa s Kosovom", kazao je File koji danas dolazi u Beograd na prijemu povodom stupanja Tomislava Nikolića na dužnost predsjednika Srbije.

Upitan hoće li se nešto promijeniti u odnosima EU i Srbije poslije izbora Tomislava Nikolića za predsjednika, File je kazao da EU želi da se nastave dobri odnosi sa Srbijom.

"Srbija je nedavno dobila status kandidata i njeni glasači su dali veoma jasan signal podrške za nastavak evropske orijentacije u politici vlade", naveo je File.
XS
SM
MD
LG