Dostupni linkovi

Predsednik Ruske fudbalske federacije položio venac na spomenik Kačinjskom


Predsednik Ruske fudbalske federacije Sergej Fursenko položio je danas u glavnom gradu Poljske, Varšavi venac na spomen-ploču poginulom poljskom predsedniku Lehu Kačinjskom i još 95 poljskih zvaničnika u avionskoj nesreći 2010. kod Smolenska u Rusiji.

Fursenko je položio venac na spomen-ploču ispred predsedničke palate u Varšavi, u pratnji trenera ruske reprezentacije, Holanđanina Dika Advokata.

U blizini je oko 100 Poljaka održalo svoj komemorativni skup, kako bi odali poštu Lehu Kačinjskom i ostalim zvaničnicima, koji su stradali u nesreći 10. aprila 2010. Oni se svakog desetog u mesecu okupljaju da bi odali poštu stradalim državnim zvaničnicima.

Mada su poljske vlasti utvrdile da je do nesreće kod Smolenska došlo zbog greške pilota i drugih faktora, pojedini Poljaci se drže teorije zavere da su Rusi namerno oborili avion sa Kačinjskim, bivšim antikomunisičkim disidentom, koji je uvek bio kritički nastrojen prema Rusiji.

Mnogi Poljaci koji smatraju ovu teoriju zavere smešnom, ipak su veoma nezadovoljni načinom na koji su Rusi vodili istragu o nesreći. Neke autopsije tela poginulih koje su Rusi izveli sadržavale su greške, a
mnogi Poljaci uznemireni su zbog toga što ruske vlasti još uvek ne dozvoljavaju da se olupina aviona prebaci u Poljsku.
XS
SM
MD
LG