Dostupni linkovi

Matić: Srbija neće usvojiti ACTA sporazum


U Evropskoj uniji će se verovatno odustati od usvajanja sporazuma ACTA, a samim tim neće doći na dnevni red za formalno razmatranje ni u Srbiji.

"U Srbiji još nije bilo reči o usvajaju takvog sporazuma, i sačekaćemo da vidimo šta će reći EU, ali mislim da je jasno da Evropa takav sporazum neće usvojiti tako da ni kod nas to sigurno ne dolazi u obzir", rekla je državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić.

Nedavno su komiteti Evropskog parlamenta za pravne poslove, građanske slobode i industriju izjasnili protiv ACTA uz tvrdnje da bi usvajanje ovog sporazuma zadrlo u privatnost građana EU, na "mala vrata" uvelo cenzuru Interneta i loše se odrazilo na pružaoce Internet usluga i mobilne telefonije

Matić je rekla da u celoj priči postoje dva nivoa - jedno pitanje je suštinska redefincija poslovnih modela, posebno u slučaju zaštite intelektualne svojine, ali i svih modela koji se na bilo koji način oslanjaju na telekomunikacije.

Sa druge strane, vidi se veliki potencijal da ova tema dovede do jakog političkog aktivizma, navela je Matić i dodala da je ACTA izazvala u Evropi mnoge demonstracije, kao što je bio slučaj sa sličnim aktima PIPA i SOPA u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema Matićevoj, ova tema treba da se rešava kako u zakonima, tako i u poslovnim modelima korporacija.

Srbija nema razloga da žuri, već će se voditi primerom EU u kojoj o tome postoji široka debata različitih zainteresovanih strana, zaključila je Matić.
XS
SM
MD
LG