Dostupni linkovi

Riker: Srbija treba da prihvati kompromise u vezi sa Kosovom


Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker izjavio je u subotu u Sofiji da Srbija treba da prihvati realnost i kompromise u vezi sa Kosovom, a da njeni lideri ne treba da budu zatočenici prošlosti.

Na skupu posvećenom evropskoj integraciji regiona Balkana, Riker je rekao da SAD i EU imaju zajedničku viziju integracije regiona jugoistočne Evrope u EU, kao i da situaciju na Balkanu ne determinišu više u toj meri velike sile, koliko sami lokalni lideri.

"Mnogo toga je na samim akterima, ne možemo mi uvek u njihovo ime rešavati probleme. Ali, moramo se pobrinuti da naše poruke budu jedinstvene", rekao je američki diplomata i istakao značaj kompromisa koji lokalni akteri na Balkanu ne smeju da doživljavaju kao kapitulaciju.

Na pitanje da li SAD podržavaju opstanak Visokog predstavnika u BiH, Riker je rekao da SAD veruje da ta institucija ima i ulogu i mandat, ali da retorika predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, kao i "neke izjave iz Sarajeva" ne pomažu situaciji u kojoj bi se stekli uslovi za ukidanje OHR, što je inače odluka Saveta za primenu mira.

Riker je ocenio da je u Crnoj Gori napravljen "ogroman napredak" i da oni koji su u toj zemlji nezadovoljni napretkom "precenjuju" mogućnosti SAD da "pritisnu" tamošnje vlasti kako bi se postigao još veći napredak.

Predstavnik nemačkog ministarstva spoljnih poslova za jugoistočnu Evropu Nikolaus Lambsdorf rekao je da kandidatima za članstvo u EU treba otvoreno reći šta se od njih očekuje i s tim u vezi naglasio da novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću 14. juna u Briselu mora da se otvoreno kaže šta se od njega očekuje. To je pre svega, dodao je Lambsdorf, da Beograd mora da ispunjava dogovore, jer do sada Beograd nije bio spreman da ispuni dogovoreno.
XS
SM
MD
LG