Dostupni linkovi

Raste broj žrtava granatiranja u Siriji


Najmanje 23 osobe među kojima devet žena i troje dece, ubijeno je u noći između petka i subote u Siriji u napadu vojske u gradu Dera na jugu zemlje, saopštila je u subotu ujutro Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Vojska je izvela napad na stambeni kvart u tom gradu koji važi za jedno od glavnih uporišta pobunjenika protiv režima predsednika Bašara al-Asada, a u napadu je ranjeno na desetine ljudi među kojima su neki u vrlo teškom stanju.

Nakon napada vojske došlo je i do sukoba sa pobunjenicima u tom gradu, a ubrzo su prekinute sve internet veze.

Sirijska organizacija za ljudska prava čije je sedište u Londonu navodi da su se pritisak vlasti i sukobi vojske i pobunjenika pojačali u glavnom gradu Sirije i da je širom zemlje tokom jučerašnjeg dana staradalo 68 osoba, uglavnom civila.

Posmatrači UN pokušali su juče da uđu u Al-Kubeir, da bi na licu mesta ustanovili šta se dogodilo, ali su ih u tome sprečili i pripadnici vojske, ali i civili koji su rekli da je bezbednost posmatrača ugrožena ako uđu u to selo. Sirijski nacionalni savet, najveća opoziciona koalicija, naveo je da je u masakru ubijeno 80 ljudi.

I Savet i nevladina sirijska organizacija za ljudska prava su za masakr okrivile sirijski režim, koji je to demantovao.

Prema podacima nevladinih organizacija, u poslednjih 15 meseci od kako je izbila pobuna protiv režima predsednika Bašara al-Asada u Siriji je poginulo više od 13.400 ljudi, najvećim delom civila.
XS
SM
MD
LG