Dostupni linkovi

Ubijeno pet sirijskih novinara


Pet sirijskih novinara ubijeno je u artiljerijskim napadima vladinih snaga dok su izveštavali o sve većim sukobima u ovoj zemlji, saopštio je Komitet za zaštitu novinara.

Medijski radnici ubijeni su u dva odvojena incidenta u Damasku i Homsu, navodi se u saopštenju organizacije sa sedištem u SAD.

Među žrtvama su tri novinara medijske kuće „Šam njuz“, koji su poginuli 27. maja, dok su snimali sukobe u okrugu Al Midan, u Damasku. Njihova kompanija navodi da su novinari nastradali kada je njihovu zgradu pogodila granata ispaljena sa položaja vladinih snaga.

„Šam njuz“ je objavio hiljade video snimaka o ustanku protiv predsednika Bašara Al Asada od početka nemira u martu prošle godine. Ove snimke često koriste strani mediji.

Dan kasnije, 28. maja, u Homsu su poginuli jedan slobodni izveštač i njegov kamerman, tokom artiljerijskog napada vladinih snaga na okrug Safsafa.

Najmanje devet lokalnih i stranih novinara poginulo je u Siriji od novembra, a u najmanje šest slučajeva sumnja se na namerna dejstva vladinih snaga, navodi se u saopštenju Komiteta za zaštitu novinara.
XS
SM
MD
LG