Dostupni linkovi

Obama traži od Evropljana da spreče širenje krize na svet


Američki predsednik Barak Obama zatražio je u petak od evropskih lidera da spreče da dužnička kriza u evrozoni povuče ceo svet.

"Rešenja za ove probleme su teška, ali rešenja postoje", rekao je Obama i dodao da Evropljani moraju ubrizgati novac u bankarski sistem.

Obama je održao kratku konferenciju za novinare u Beloj kući.

Pažnja svetske ekonomske javnosti trenutno je usmerena na Španiju u kojoj su bankama potrebne milijarde evra za stabilizaciju, dok je privreda na ivici pucanja. Analitičari su naglasili da Madrid brzo mora da nađe rešenje kako ne bi bila zahvaćena mogućim previranjima na tržištima posle izbora u Grčkoj 17. juna.

I Obama je spomenuo Grčku, gde bi izbori mogli odlučiti da li će ta zemlja napustiti evrozonu, posebno ako najviše glasova dobije levičarska stranka Siriza koja se protivi oštrim merama štednje nametnutim kao uslov za primanje međunardone pomoći.

Američki predsednik je rekao da uviđa teškoće s kojima se Grčka suočava, ali i ocenio da bi izlazak te zemlje iz evrozone značio još veće ekonomske probleme nego dosadašnje oštre mere štednje.
XS
SM
MD
LG