Dostupni linkovi

Lukšić: Odgovori za Prvu banku na drugim adresama


Premijer Igor Lukšić smatra da bi, kada su u pitanju navodna kršenja zakona i sumnjive transakcije opisane u seriji tekstova Mreže istraživačkih novinara (OCCRP) o Prvoj banci, odgovore trebalo tražiti na drugim adresama.

“Neke druge adrese treba da odgovaraju na tu temu. Ukoliko kao primjer uzimamo određene kredite koji su možda mimo standarda davani, slično u Prvoj banci, vjerujte da je puno toga bilo zatečeno krajem 2008. godine i u Crnogorskoj komercijalnoj (CKB) i Hypo banci”, rekao je Lukšić novinarima prilikom otvaranja novoizgrađene objekte u Centru za djecu i mlade Ljubović.

On je, na pitanje da li osjeća makar dio odgovornosti za dešavanja koja su opisana u tekstovima OCCRP-a s obzirom da je tada obavljao funkciju ministra finansija, saopštio da bi bio odgovran da se nije preduzelo ništa u vremenu kada je finansijska kriza prijetila da razori bankarski sistem.

“To što je jedino Prva banka vidljivo koristila, kroz kredit, benefite zakona koji je predhodno usvojen, ne znači da i druge nijesu takođe bile korisnici neke od vrsta pomoći koje su značile podsticanje likvidnosti, jer je tada dolazilo do smanjivanja depozita”, objasnio je Lukšić.

On je dodao da cijeni napor koji je napravljen u smislu transparentnosti svega što se dešavalo, jer se upravo pokazuje da nešto što je prije nekoliko godina bilo problem, sada to više nije.

“Mislim da treba afirmisati tezu da je zahvaljujući vrlo posvećenom radu Ministarstva finansija i Centralne banke (CBCG) nakon 2009. godine Crna Gora u prilici da koristi aranžmane sa Svjetskom bankom (SB)”, kazao je Lukšić.

To, kako smatra, govori u prilog opravdanosti politike koju je Vlada vodila, uz zadržavanje kreditnog rejtinga.

Lukšić je saopštio da bi trebalo analizirati cjelokupni bankarski sektor i radnje CBCG i “prije i nakon toga”.

“Mislim da je ono što je CBCG radila 2007. godine, kada uopšte nije suspregnula kreditni rast, vrlo problematično. To je bio okidač finansijske krize u Crnoj Gori. Rast od 170 odsto kreditne mase je bio problem, a sa druge strane sve ono što je rađeno od 2009. pa naovamo mislim da je bila jedna razumna politika”, poručio je Lukšić.

Ta politika je, prema njegovim riječima, dovela do toga da je danas bankarski sektor stabilan i da ide u pravcu oporavka, kao i da je u prosjeku u odnosu na region u Crnoj Gori najmanje nekvalitetnih kredita.
XS
SM
MD
LG