Dostupni linkovi

Njemačka vlada traži smenu Asada


Njemačka vlada smatra da je nalaženje jednog političkog rešenja, zajedno sa predsjednikom Bašarom al Asadom nemoguće i zato traži njegovu ostavku.

''Nemačka vlada ponovo energično zahtijeva od Asada da oslobodi put za prelaz u jednu mirnu transformaciju Sirije'', rekao je danas u Berlinu portparol vlade Štefen Zajbert i naglasio da je ponašanje Saveta bezbednosti UN odlučujuće za dalji razvoj, pri čemu Rusiji pripada jedna posebna odgovornost.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju Kofi Anan potvrdio je da se razgovara o formiranju kontakt grupe za Siriji u koju bi bile uključene vodeće svetske i regionalne sile.

"Odvijaju se razgovori o formiranju jedne takve grupe", rekao je Anan novinarima posle sastanka Savjeta bezbednosti UN o Siriji, prenijela je agencija AFP.

Agencije navode da su francuski "Mond" i američki "Vašington post" ranije ove nedelje najavili da će Anan iznijeti takvu ideju na današnjoj zatvorenoj sjednici Savjeta bezbjednosti.

Anan je predvidio da za "isti sto" sjednu Turska, Saudijska Arabija, Katar, Iran i pet stalnih članica Saveta bezebdnosti (Velika Britanija, SAD, Rusija, Francuska i Kina), kako bi razmotrili gorući međunarodni problem - Siriju.
XS
SM
MD
LG