Dostupni linkovi

Euleks: Sporazum o registarskim tablicama važi i za sjever


Portparolka Euleksa Irina Gudeljević rekla je danas da se sporazum Beograda i Prištine o slobodi kretanja odnosi na cijelo Kosovo i da sjever nije izuzet od dogovora kao što to tvrdi šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

"Euleks pomaže sprovodjenje dogovora postignutih posredstvom EU, koji su odobreni od strane pregovarača srpske i kosovske delegacije. Ovo uključuje i sporazum o slobodi kretanja koji u paragrafu sedam jasno navodi da će 'svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu koristiti registarske tablice sa RKS ili KS inicijalima'. Obije strane su se složile sa ovim uslovima", rekla je portparolka Euleksa za agenciju Beta.

Na pitanje da li to važi i za sjever Kosova, gdje su Srbi većina, Irina Gudeljević je kazala: "Da, odnosi se na cijelu teritoriju Kosova, uključujući i sjever".

Prema njenim riječima, registarske tablice će izdavati nadležni organi na Kosovu, a njihovu distribuciju, kada je to potrebno, pomoći će i Euleks.

Vlada Kosova je, na osnovu dogovora, donijela uredbu kojom je predviđeno oduzimanje tablica i vozila onima koji koriste tablice MUP Srbije za gradove na Kosovu.

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović izjavio je sinoć da su prištinske vlasti i dio međunarodne zajednice zloupotrebili rješenje o slobodi kretanja jer se dogovor o automobilskim tablicama nije odnosio na sjever Kosova.
XS
SM
MD
LG