Dostupni linkovi

SAD podržavaju Crnu Goru na putu ka NATO


Uključenost Crne Gore u lokalne i globalne sigurnosne saveze bitna je ne samo zbog članstva u NATO-u, već i za mir i stabilnost regiona i svijeta, ocijenio je sekretar mornarice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Rej Mabus.

On je, nakon sastanka sa crnogorskim ministrom odbrane Milicom Pejanović-Đurišić, kazao da Amerika podržava Crnu Goru u neophodnim reformama na putu ka članstvu u Alijansi.

Mabus je podsjetio da su zaključci sa poslednjeg samita NATO-a optimistički u vezi članstva Crne Gore u tom savezu, navodeći da Amerika cijeni posvećenost Crne Gore problemu u Avganistanu i misijama u Liberiji.

“Posvećenost svih država koje učestvuju u misijama u Avganistanu bitna je za budućnost te zemlje i veoma smo zahvalni za sve što je Crna Gora uradila”, naveo je on.

Prema riječima Mabusa, članstvo u NATO-u garantuje da će država ostati demokratska i nezavisna u odlučivanju.

“Veoma je važna činjenica da u Alijanse i male i velike države imaju jednako pravo odlučivanja”, precizirao je on.

Pejanović-Đurišić kazala je da je Crna Gora uradila dosta u pogledu dostizanja standarda i kriterijuma neophodnih za dobijanje pozivnice za članstvo u Sjeverno-atlantskom savezu.

Ona je saopštila da je sa Mabusom razgovarala o projetkima obezbjeđivanja sigurnosti na moru.

“U toku su projetki za izgradnju Operativnog centra mornarice, odnosno integralnog sistema nadzora mora, i tu imamo ključnu podršku od SAD-a kroz fondove kojima se projekti finansiraju”, kazala je Pejanović-Đurišić.

Ona je navela da je dogovoren nastavak školovanja crnogorksih oficira na američkim Vojnim akademijama.
XS
SM
MD
LG