Dostupni linkovi

Češki parlament ratifikovao sporazum o ulasku Hrvatske u EU


Poslanički dom Češkog parlamenta, kao prije njega i Senat parlamenta, prihvatio je danas sporazum o ulasku Hrvatske u Evropsku uniju i za ratifikaciju u Češkoj nedostaje samo potpis predsjednika Vaclava Klausa.

Proces ratifikacije u Češkoj bio je dugo vremena problematična tačka u procesu ratifikacije i prijema nove 28. članice EU, zato što su konzervativci premijera Petra Nečasa insistirali da se zajedno sa ratifikacijom o učlanjenju Hrvatske, glasa takođe o Češkom izuzetku iz Povelje prava i sloboda koja je sastavni dio Lisabonskog sporazuma.

Za to da Češka bude izuzeta iz Povelje izborio se češki predsjednik ultimatumom da bez toga neće potpisati Lisabonski sporazum pravdajući to prijetnjom da bi sudetski Njemci deportovani iz Čehoslovačke poslije Drugog svjetskog rata mogli kod evropskih sudova na osnovu te Povelje da zahtijevaju vraćanje konfiskovane imovine ili odštetu.

Nečasova vlada predlagala je da se poveže taj "Klausov izuzetak" protiv koga je žestoko češka opoziciona ljevica, ali na kraju je odustala, kako se Hrvatska ne bi našla u ulozi taoca, pošto opozicija ima većinu u gornjem domu parlamenta, te bi povezani prijedlog bio odbijen.
XS
SM
MD
LG