Dostupni linkovi

Josipović: Posjeta vrha SPC doprinosi miru


Predsjednik Hrvatse Ivo Josipović izjavio je danas u Zagrebu da dolazak delegacije Srpske pravoslavne crkve (SPC) na čelu s patrijarhom Irinejom doprinosi miru i
prijateljstvu među ljudima, vjerama i narodima.

"Mislim da u vremenima koja nikada nisu laka na ovim prostorima, gdje i kriza često generira osjećaje koji nisu u duhu mira i pomirenja, kontakti između crkava, među vjernicima, razgovor i dijalog znače jako puno za mir i razumijevanje", izjavio je Josipović poslije susreta sa poglavarom SPC i članovima Svetog arhijerejskog sinoda koji borave
u trodnevnoj poseti Zagrebu.

On je istakao da je dolazak delegacije SPC "veliki i važan, ekumenski događaj koji bez sumnje doprinosi miru i prijateljstvu među ljudima, među vjerama, među narodima".

"Hrvatska će i dalje štititi vjerska prava svojih građana, svih vjera, vjeroispovesti, uključujući i SPC", istakao je Josipović u izjavi novinarima.

Poglavar SPC, patrijarh Irinej rekao je da mu je drago što mu se ukazala prilika da posjeti predstavnike hrvatske države i crkve i da "na taj način pokažemo dobru volju i želju da nastavimo zajednički život".

Uz patrijarha Irineja, na susretu su bili i članovi sinoda - sremski episkop Vasilije, bački Irinej i šumadijski Jovan, kao i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan.

Delegaciju SPC primio je i premijer Hrvatske Zoran Milanović.
XS
SM
MD
LG