Dostupni linkovi

Split:Poziv na bojkot Gay parade


Splitski pokret "Urbana Desnica" pozvao je Splićane da sjutra, na dan održavanja gay parade na splitskoj Rivi, bojkotiraju odlazak u središte grada i izbjegnu provokacije, te ističe kako parada bez publike nema smisla.

"Urbana desnica" je na nekoliko mjesta u Splitu postavila transparent, kojim se želi skrenuti pozornost javnosti na financijske troškove osiguranja gay povorke, a koji glasi: 'Zbog šarene guze, država nas muze - 2.000.000 kuna'.

"Parada bez publike nema smisla. Ne budite publika koju parada silno želi; izbjegnite provokacije i nepotrebno nasilje", ističe se u saopštenju kojim se poziva stanovnike Splita na sutrašnji bojkot.

Tim pozivom "Urbana desnica" ujedno poziva da se podrži i njegova akcija pokrenuta putem Facebooka, pod nazivom "Prazan grada", kojom se također poziva građane da na dan parade ne idu u centar Splita.

U saopštenju se zamjera Vladi što je podržala paradu na Rivi i ignorisala odluku Grada Splita kojom se preporuča održavanje parade na Prokurativama.

Urbana desnica" pita zbog čega Vlada podržava ovakve parade, a 'parade radnika' čije su firme uništene i čija je egzistencija upitna, prekida policijskim intervencijama, privođenjem i upotrebom fizičke sile.
XS
SM
MD
LG