Dostupni linkovi

Kina uvodi strožu kontrolu interneta


Kina planira da na čitavu zemlju proširi svoj zahtev da se korisnici mikrobloging servisa registruju pod pravim imenom, čemu se korisnici tih servisa protive, i smatraju da se radi o ``demonstraciji straha``.

U saopštenju kineskog ministarstva industrije i informacionih tehnologija se navodi da ovakva revizija propisa, prvobitno uvedenih 2000. godine, ima za cilj da se održi korak sa promenama i zaštiti državna bezbednost.

"Pojavile su se neke nove situacije, tako da smo suočeni sa novim problemima," navedeno je u saopštenju ministarstva postavljenom na njegovom vebsajtu, a prenosi agencija AFP.

Kako se navodi, novi propisi imaju za cilj da se "promoviše zdrav, uređen razvoj situacije na internetu, zaštiti državna bezbednost i javni interes."

Sa više od pola milijarde korisnika interneta, kineske vlasti su zabrinute u pogledu uticaja interneta na javno mišljenje u zemlji koja drži strogu kontrolu nad svojim tradicionalnim medijima.

Peking redovno blokira internet pretraživače zahvaljujući svom sistemu za internet cenzuru poznatijim kao "Veliki zaštitni zid Kine", međutim, rastuća popularnost mikroblog servisa sličnih Twitteru je postavila novi izazov pred kineske vlasti.

Prema novom nacrtu propisa, oni koji koriste forume za četovanje, blogove i mikroblogove moraće da se registruju pod svojim pravim imenom.
XS
SM
MD
LG