Dostupni linkovi

Vujanović: Izbori na jesen ako se dobije datum pregovora


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je da bi, u slučaju da ta država krajem juna dobije datum pristupnih pregovora s Evropskom unijom (EU), bilo logično da se parlamentarni izbori održe na jesen, a ne u martu naredne godine, kada ističe mandat zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Evropska komisija predložila je otvaranje pristupnih pregovora sa Crnom Gorom, a ministri inostranih poslova država članica EU o tom predlogu raspravljaće krajem juna.

Vujanović je ocijenio da je logično da se parlamentarni izbori održe ove jeseni, ukoliko Crna Gora prethodno dobije datum pristupnih pregovora sa EU."Mislim da je to logično. Tako nešto su uradile sve države koje su bile u procesu evropskih integracija", kazao je on novinarima.

Vujanović je rekao da neće potpisati ukaze o razmjeni ambasadora sa Prištinom, dok kosovska vlast ne prizna Crnogorcima status manjinske nacionalne zajednice.

Vlada Crne Gore donijela je prošle sedmice odluku o otvaranju ambasade na Kosovu.

Vujanović je rekao da je ta odluka dobra i primjerena, ali da ostaje pri ranijem stavu da nema razmjene ambasadora dok se ne riješi status Crnogoraca na Kosovu.

"Neću potpisati ukaz o postavljenju crnogorskog ambasadora niti primati akreditivna pisma ambasadora sa Kosova, dok se Crnogorcima na Kosovu ne prizna status manjinske nacionalne zajednice i omogući mogućnost njihovog autentičnog predstavljanja u kosovskom parlamentu", rekao je on.

Vujanović je naglasio da je dobio čvrsta obećanja od predsjednice Kosova Atifete Jahjage da će se to desiti brzo.
XS
SM
MD
LG