Dostupni linkovi

Saši Baričaninu potvrđena kazna zatvora od 18 godina


Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH, potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je optuženi Saša Baričanin proglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osuđen na 18 godina zatvora.

Protiv ove presude blagovremene žalbe su izjavili Tužilaštvo BiH i branilac optuženog, dok je optuženi uložio žalbu nakon proteka zakonskog roka za ulaganje žalbe.

Prvostepenom presudom optuženi Saša Baričanin je oglašen krivim što je, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. srpske republike BiH, potom Republike Srpske, usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva grada Sarajeva, znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio tog napada.

Prema presudi, Baričanin je 13. jula 1992. zajedno s još jednom osobom, u naselju Grbavica u Sarajevu, došao u kuću u kojoj se nalazilo pet osoba, od kojih su troje odveli i lišili života, dok je optuženi sam, nad jednom od preostale dvije osobe izvršio radnje silovanja i odvođenja u ropstvo, te je dopustio jednoj neidentifikovanoj osobi da uđe u stan i da nad zatočenom osobom izvrši silovanje, saopštio je Sud BiH.
XS
SM
MD
LG