Dostupni linkovi

900 policijaca obezbjeđivaće Gay pride u Splitu


Čak 900 hrvatskih policajaca obezbeđivaće subotnju Gay paradu u Splitu, a sve vreme skupa uži dio grada nadlijetaće i policijski helikopter, saopštila je danas splitsko-dalmatinska policija.

Organizatori splitske parade najavili da će na skupu biti oko 300 učesnika.

Uz jako obezbeđenje, Gay parada će se sve vreme snimati i fotografisati, a obezbeđivaće je policijaci iz nekoliko policijskih uprava, među kojima i pripadnici intervenetne policije.

"Spremni smo da osiguramo punu sigurnost i učesnicima ovog javnog okupljanja i građanima", poručio je na konferenciji za novinare u Splitu policijski službenik Paško Ugrina koji je rekao da je planirano da paradu obezbeđuje oko 900 policijaca iz više
policijskih uprava.

Učešće na predstojećoj gej paradi u Splitu najavilo je nekoliko ministara, među kojima i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić i ministarka vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Delegacija Evropske komisije u Hrvatskoj saopštila je da sa pažnjom prati pripreme za gej paradu i naglasila važnost poštovanja ljudskih prava. U pisanoj izjavi za javnost, oni su izrazili nadu da će vlada učiniti sve kako bi parada prošla bez incidenata, ali i kritikovali lokalnu vlast u Splitu zbog homofobnih izjava.
XS
SM
MD
LG