Dostupni linkovi

Dogovorena kontrola unutar Šengen zone


Zemlje članice Šengen zone dogovorile su se danas u Luksemburgu da uvedu mogućnost privremenog uspostavljanja unutrašnjih graničnih kontrola u okviru ovog
prostora bez graničnih kontrola u slučaju nekontrolisanog pritiska imigranata, saopštila je Danaska kao aktuelni predsedavajući EU.

Sporazum su postigli jednoglasno ministri unutrašnjih poslova EU, navedeno je u saopštenju.

U Luksemburgu su danas o tom pitanju raspravljali ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Šengen zone. U Šengen zoni nalazi se 22 zemalja EU i četiri evropske zemlje koje nisu članice Unije (Švajcarska, Norveška, Island i Lihtenštajn).

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem, koja je bila protiv privremenih nacionalnih kontrola, na svom twitter nalogu posle objavljenog sporazuma je napisala da je "razočarana nedostatkom evropske ambicije" ministara unutrašnjih poslova Unije.

Prema tekstu sporazuma, u koji je agencija France press imala uvid, predviđa se mogućnost da zemlje ponovo uvedu kontrole na svojim nacionalnim granicama "za period od šest meseci sa mogućnošću produženja od dodatnih šest meseci" ukoliko "zbog vanrednih okolnosti" više nije obezbijeđena kontroal spoljne granice Šengen
prostora.

Radi se o "ekstremnoj meri, čije sprovođenje je podvrgnuto vrlo strogim uslovima", rekli su zvaničnici Francuske i Njemačke koje su i tražile tu vanrednu mjeru.

Države već sada imaju mogućnost da privremeno uvedu kontrole na svojim granicama iz bezbjednosnih razloga kada se događaju neki posebni skupovi ili manifestacije. Tako je Poljska gdje se ovog mjeseca održava Evropsko prvenstvo u fudbalu već uvela svoje granične kontrole.

Međutim do sada ništa nije bilo predviđeno za slučaj nekontrolisanog piritiska imigranata kao posljedica propusta na spoljnoj granici šengenskog prostora, kao što je sada slučaj na grčko-turskoj granici.
XS
SM
MD
LG