Dostupni linkovi

Paneta:SAD gube strpljenje sa Pakistanom


Američki ministar odbrane Leon Paneta izjavio je danas da SAD ponestaje strpljenja sa Pakistanom zbog pružanja uporišta pobunjenicima koji napadaju strane vojnike preko granice u Avganistanu.

Paneta je izjavu dao tokom kratke posjete Kabulu, koja je zasjenjena avganistanskim nezadovoljstvom zbog napada NATO u kojem je poginulo 18 civila, a to šef Pentagona nije ni pomenuo na konferenciji za novinare.

Paneta je nakon samo nekoliko sati po dolasku otišao na aerodrom dok je avganistanski predsjednik Hamid Karzai najavio da će skratiti boravak u Pekingu i da će se vratiti nakon pogibije oko 40 civila u udaru iz vazduha i samoubilačkom napadu.

Američki ministar odbrane, koji se u Kabulu nalazi radi procijene stanja rata i planova za povlačenje vojnika do kraja 2014. godine, kritikovao je organizaciju "mreža Hakani" i Pakistan zbog nedavnog povećanja stope nasilja u Avganistanu.

Vjeruje se da je "Mreža Hakani", koja je povezana sa talibanima i Al kaidom, odgovorna za neke od najsmrtonosnijih napada u Avganistanu.

Avganistanska i američka vlada izrazile su uvjerenje da se rat u Avganistanu ne može dobiti, a da ne budu uklonjena pobunjenička utočišta u Pakistanu.
XS
SM
MD
LG