Dostupni linkovi

BIH Parlament o smanjenju plata u državnim instutucijama


Usvajanjem dnevnog reda, u Sarajevu je nešto iza podneva počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj će u drugom čitanju biti razmotren prijedlog o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se omogućava umanjenje plata za 4,5 odsto zaposlenima u ovim institucijama.

Prema zakonskom rješenju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, izuzetak je osnovica za najniže plate sa koeficijentom jedan na koje bi se do 31. decembra 2013. godine primjenjivala osnovica od 498,10 maraka.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o carinskoj tarifi, kojim se važeći zakon o carinskoj tarifi usklađuje sa evropskim propisima koji se odnose na tarifnu i statističku nomenklaturu te zajedničku carinsku tarifu.

Poslanici bi u prvom čitanju trebalo da razmotre Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, koji nije dobio podršku Zajedničke komisije za ljudska prava.

Sa negativnim izvještajem nadležne komisije pred poslanicima će se naći i prijedlozi zakona o izmjenama Zakona o Javnom RTV sistemu i Zakona o Javnom RTV servisu BiH, kojima se, na prijedlog poslanika SDS-a i PDP-a, ukida plaćanje RTV takse i uvodi finansiranje javnih emitera iz budžeta BiH, odnosno entiteta.

Predstavnički dom danas bi trebalo da odluči o daljoj sudbini Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija.

Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma nije podržala ovaj zakonski prijedlog jer se njime mijenja više od 50 odsto zakona, što prema jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa zahtijeva izradu novog prijedloga zakona.
XS
SM
MD
LG