Dostupni linkovi

Patrijarh Irinej započeo posjetu Hrvatskoj


Patrijarh srpski Irinej sa članovima Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) doputovao je danas u prvu zvaničnu trodnevnu posjetu Zagrebu.

Nekoliko desetina vjernika SPC dočekalo je patrijarha Irineja i članove Sinoda u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg, gdje je u toku Sveta arhijerejska liturgija koju partijarh Irinej služi zajedno sa predstavnicima Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, javlja Srna.

Osim vjernika SPC, prisutan je i veliki broj novinara.

Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u kojem patrijarh služi liturgiju nalazi se u strogom centru Zagreba, na Cvijetnom trgu, a posjeta protiče u najboljem redu.

Ovo je prva posjeta partijarha Irineja Hrvatskoj, a povod je otvaranje nove zgrade Srpske pravoslavne gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" i novog hrama Svetog Save.

Sutra će patrijarh i članovi Sinoda razgovarati sa predstavnicima katoličke crkve na čelu sa kardinalom Josipom Bozanićem, te predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem.

U subotu, posljednjeg dana posjete,Irinej će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštati kapelu Svete Petke koja se nalazi u sklopu pravoslavne gimnazije.
XS
SM
MD
LG