Dostupni linkovi

Dan kad je otišao Dražen Petrović


Na današnji dan, prije 19 godina u saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj poginuo je jedan od najboljih evropskih i svjetskih košarkaša, Dražen Petrović. Imao je 29 godina.

Na početku NBA sezone 1993./94. Draženov dres s brojem 3 je umirovljen i podignut pod krov dvorane New Jersey Netsa. Tadašnji trener Netsa Chuck Daly na ceremoniji je rekao:

"Ne znam može li se uopće riječima opisati šta je Dražen značio ovom klubu, emocionalno, fizički i na ostale načine. Svi ćemo zauvijek pamtiti ono što smo upravo vidjeli na ekranu, taj osmijeh, taj osjećaj, taj takmičarski duh, i sa stanovišta košarke, izbačaj lopte prema košu. Nikad ga nećemo zaboraviti", piše portal klix.ba.

Jedan od najboljih evropskih i svjetskih košarkaša uvršten je među 50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi. Dražen Petrović spada i u red najvećih jugoslovenskih i hrvatskih sportista svih vremena. Mnogi ga smatraju predvodnikom evropskih košarkaša u NBA ligu.

Hrvatski Olimpijski Odbor je 1995. godine Olimpijskom muzeju u Lozani poklonio spomenik Draženu Petroviću koji je postavljen je u parku ispred Olimpijskog muzeja.

Godine 2006. u njegovu čast u Zagrebu je otvoren Muzej i memorijalni centar "Dražen Petrović", uz košarkašku dvoranu koja također nosi njegovo ime.

Nagradu koja nosi Draženovo ime Hrvatski olimpijski odbor ustanovio je također 2006. godine, a dodjeljuje se isključivo mladim sportistima.
XS
SM
MD
LG