Dostupni linkovi

Subotić tužio MUP Srbije, Specijalno tužilaštvo, Blic i rukovodstvo DS


Advokati Stanka Subotića Caneta, za kojim je raspisana poternica Interpola, podneli su u utorak krivičnu prijavu protiv ljudi iz vrha MUP, Specijalnog tužilaštva, redakcije Blica i rukovodstva DS zbog, kako se navodi, iznuđivanja iskaza i sprečavanja i ometanja dokazivanja, piše Blic.

Advokati Subotića krivičnu prijavu podneli su protiv direktora policije Milorada Veljovića, neimenovanih zamenika Specijalnog tužioca za organizovani kriminal, Veselina Simonovića, glavnog urednika Blica, novinarke Tamare Marković-Subota i više nepoznatih političara iz rukovodstva DS.

Prema saopštenju advokata, prijava je podneta na osnovu iskaza Sretena Jocića, koji je kao okrivljeni za ubistvo Ive Pukanića dao u aprilu na glavnom pretresu pred Specijalnim sudom.

"Na osnovu Jocićevog izkaza proizlazi sumnja da je od 2009. godine deo izvršne vlasti, pre svega direktor policije i određen broj tužilaca iz specijalnog tužilaštva, a po nalogu vrha DS, pokušavao da bez dokaza i na silu oštećenog Subotića lažno okrivi za učešće u ubistvu pomenutog novinara", kaže se u saopštenju advokata.

Oni navode da su, "nudeći optuženom Jociću pogodnosti i podršku države, tražili da lažno optuži Subotića i Mila Đukanovića, u to vreme predsednika vlade Crne Gore".

"Lažno svedočenje im je bilo potrebno da opravdaju dugogodišnju medijsku kampanju koju su vodili preko Blica, uz saučesništvo glavnog urednika Veselina Simonovića i novinarke Tamare Marković-Subota, sa direktorom Veljovićem i specijalnim tužilaštvom, na čijem je čelu Miljko Radosavljević", kaže se u sapštenju Subotićevih advokata.

Blic podseća da je Stanko Subotić u oktobru prošle godine presudom Specijalnog suda osuđen na šest godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala cigarete 1995. i 1996. godine i na štetu budžeta stekla 28 miliona evra i osam miliona američkih dolara.

Subotiću se sudilo u odsustvu jer je u bekstvu, dok su osuđeni pripadnici njegove grupe dobili kazne od deset meseci do četiri i po godine. Akcija "Mreža" na razotkrivanju Subotićeve kriminalne grupe počela je u junu 2007. g
XS
SM
MD
LG