Dostupni linkovi

Talijani kupili sisačku željezaru


Američka kompanija Commercial Metals Company (CMC) objavila je da je prodala Željezaru Sisak talijanskoj grupi Danieli. Željezara Sisak, koja je u stopostotnom vlasništvu kompanije CMC prodana je za oko 30,4 milijuna dolara, javlja Hrvatska radio televizija.

Kako se neslužbeno doznaje u Sisku, talijanska je kompanija kupila novu čeličanu i valjaonicu bešavnih cijevi, koje predstavljaju jedinstvenu tehnološku cjelinu. U tim je pogonima, uključujući i održavanje, bilo zaposleno gotovo tisuću radnika. Pogon za kojeg se još traži kupac je hladna prerada čeličnih cijevi. Za taj je pogon navodno zainteresiran jedan njemački kupac.

Američki CMC je 2007. godine kupio sisačku Željezaru, a krajem prošle godine je objavio da je odlučio izaći iz te željezare. Talijanska grupa Danieli je jedan od tri najveća svjetska proizvođača sirovina i proizvoda od čelika s godišnjim prihodom većim od tri milijarde eura. Talijanski su stručnjaci bili angažirani u izgradnju nove čeličane u koju je američki CMC uložio oko 65 milijuna dolara, pa je talijanskoj grupaciji tehnologija sisačke željezare vrlo dobro poznata.

Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske u sisačkoj Željezari izrazili su zadovoljstvo prodajom željezare.

"Ovo je najbolja vijest koju sam čuo ove godine. Naša je želja da se sada u što kraćem vremenu ponovo organizira proizvodnja te da što veći broj bivših radnika ponovo dođe na svoja radna mjesta. Još ako se talijanska tvrtka opredijeli za nova ulaganja, mislim da će sisačka Željezara ponovo predstavljati temelj hrvatske metalurške proizvodnje", kazao je glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Željezari Predrag Abramović.
XS
SM
MD
LG