Dostupni linkovi

U sredu prolazak Venera pored Sunca


Retka astronomske pojava - prolazak Venere ispred Sunca moći će da se posmatra u sredu. Ko propusti ovu priliku, moraće da sačeka 105 godina do sledeće.

Prolazak Venere je treća astronomska pojava u poslednjih par nedelja - posle prstenastog pomračenja Sunca pre dve sedmice i pomračenja Meseca koje je bilo vidljivo na zapadnoj hemisferi u ponedeljak.

U Srbiji će tranzit Venere moći da se vidi u sredu, 6. juna oko jedan sat nakon izlaska sunca, a naučnici i ovoga puta upozoravaju na opasnost od gledanja u sunce bez odgovarajuće zaštite.

Na površini Sunca tokom prolaska Venere biće vidljiv samo crni kružić. Zbog velike udaljenosti, Venerin crni disk putuje mnogo sporije, pa njegov prelazak preko diska Sunca, ili tranzit, može da traje satima.

Prolaz od 5. do 6. juna će u celosti moći da se posmatra iz Okeanije, severoistočnih delova Rusije i sa Aljaske.

Pri zalasku Sunca pojava će moći da se posmatra iz Severne i Centralne Amerike, a prilikom izlaska Sunca, iz Evrope, sa Bliskog istoka i istočnog dela Afrike.

Iz Srbije će moći da se prati odlazak Venere sa Sunčevog diska, počev od izlaska Sunca (u Beogradu u 04.53 časova) pa do 06.55 sati, kada je poslednji kontakt Venere sa Suncem.

Sledeći put sa Zemlje ovaj prizor će moći da se ponovo vidi tek 2117. godine, odnosno za 105 godina.
XS
SM
MD
LG