Dostupni linkovi

Rohatinski najavio odlazak iz Hrvatske narodne banke


Nakon 12 godina na mestu guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) odlazim iz HNB-a, najavio je u ponedeljak guverner HNB-a Željko Rohatinski.

Rohatinski, kojem drugi šestogodišnji mandat na čelu HNB-a ističe 12. jula, rekao je novinarima nakon današnjeg predstavljanja izveštaja Svetske banke da odlazi s mesta guvernera jer više ne može uspešno da sarađuje sa Vladom premijera Zorana Milanovića.

"U nekoliko navrata sam izjavio da sam spreman ostati u HNB-u ako Vlada oceni da smo u stanju da uspešno sarađujemo, ali Vlada je ocenila da takva saradnja više nije moguća. To mi je rekao premijer Milanović pre nekoliko dana u telefonskom razgovoru", kazao je Rohatinski.

"Hrvatska treba ići putem kombinacije strukturnih reformi, restriktivne fiskalne politike i razumno ekspanzivne monetarne politike kako bi se ograničena finansijska sredstva preusmerila sa potrošnje na investicije koje bi inicirale održivi ekonomski rast sa niskom inflacijom i stabilnim tečajem. Nadam se da će Vlada i HNB na čelu sa novim guvernerom krenuti tim putem", rekao je Rohatinski.
XS
SM
MD
LG