Dostupni linkovi

Paneta i vijetnamski ministar razmenili predmete iz rata



Američki sekretar odbrane Leon Paneta i njegov vijetnamski kolega Pung Kvang Tan razmenili su danas u Hanoju predmete prikupljene tokom Vijetnamskog rata, uključujući i pisma poginulog američkog vojnika Stiva Flaertija, koja je Severni Vijetnam koristio u propagandne svrhe.

Agencija AP objavljuje odlomke pisama koje je Flaerti pisao "Beti", majci i "gospođi Vajat".

U pismima "Beti" Flaerti se izvinjava što dugo nije pisao, navodeći da je to zbog žestokih okršaja sa vojskom Severnog Vijetnama.

U drugom pismu zahvaljuje joj na njenoj "slatkoj razglednici".

"Ona je učinila mnogo boljim moj užasan dan, ali mislim da nikada neću zaboraviti krvave borbe koje vodimo. Rakete i meci automatskih pušaka bukvalno su mi iscepali ranac. Osećam kako meci lete oko mene. Nikada u životu se nisam toliko bojao", piše američki narednik.

Paneta je juče stigao u dvodnevnu posetu Vijetnamu, koja, kako navodi agencija Frans pres, svedoči o volji Vašingtona da ojača veze sa svojim nekadašnjim neprijateljem, posebno zbog sve većeg jačanja Kine u regionu.

Vijetnamske vlasti dozvoliće američkim timovima koji traže posmrtne ostatke ubijenih vojnika SAD tokom rata u Vijetnamu, da istraže tri nove zone, rekao je danas američki sekratar odbrane.

Posle više od 35 godina od kraja rata, još uvek nisu pronađeni svi posmrtni ostaci poginulih američkih vojnika u toj zemlji.

Rat za ujedinjenje Severnog i Južnog Vijetnama vođen je od 1955-1975, i u njemu je poginulo više od milion ljudi.

Od 1955. počinje pristizanje američkih vojnih savetnika koji su imali zaadatak da osposobe južnovijetnamsku vojsku za borbu protiv komunisticke infiltracije sa severa.

Deset godina kasnije, više od pola miliona američkih vojnika se borilo u džunglama Vijetnama.
XS
SM
MD
LG