Dostupni linkovi

Kina kritikuje SAD zbog odluke o preraspodeli mornarice



Kina je danas kritikovala odluku SAD da veći deo svoje mornarice preraspodeli u Tihi okean, i od Vašingtona zatražila da poštuje kineske interese u regionu.

Ministar odbrane SAD Leon Paneta je u subotu na samitu u Singapuru najavio da će do 2020. godine američka mornarica preraspodeliti svoje snage.

U Atlantskom i Tihom okeanu američka mornarica trenutno drži isti broj brodova, podmornica, i nosača aviona, a prema novom planu, u budućnosti će 60 odsto pomorskih američkih snaga u regionu biti u Tihom okeanu.

"Sve strane bi trebalo da učine napor kako bi sačuvale i promovisale mir, stabilnost i razvoj u azijsko-pacifičkom regionu", rekao je porparol kineske vlade Liju Vejmin, izražavajći nadu da će američka strana poštovati intereše svih strana, uključujući i
Kinu.

On je ocenio da je "neumesna" odluka SAD da ojača vojne snage u regionu i da prioritet da vojnim i bezbednosnim pitanjima.

Paneta je kazao da se odluka o preraspodeli brodova, podmornica i nosača aviona i jačanju vojnih partnerstava u regionu ima za cilj da dinamizira ulogu SAD u zoni koja je ključna za njihovu budućnost.

Vejmin je rekao da takva odluka SAD ne samo da ne predstavlja provokaciju za Kinu, već da je u zajedničkom interesu dve zemlje, u cilju razvoja bezbednosti i trgovine u regionu Tihog okeana.
XS
SM
MD
LG