Dostupni linkovi

U Beogradu preminuo profesor Ljubiša Rajić


Profesor Filološkog fakulteta Ljubiša Rajić preminuo je u ponedeljak u Beogradu, nakon duge i teške bolesti, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa na tom fakultetu.

Ljubiša Rajić je rođen u Beogradu 1947. godine, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Diplomirao je studije nordistike na Univerzitetu u Oslu, a magistraturu i doktorat iz opšte lingvistike na Univerzitetu u Beogradu.

Ljubiša Rajić je od jeseni 1977. bio zaposlen na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Na tom fakultetu je i osnovao Katedru za skandinavistiku gde je bio vanredni profesor.

Bio je i upravnik centra za postdiplomske studije na Filološkom fakultetu.

Od oktobra 2001. do oktobra 2004. bio je profesor po pozivu na Visokoj školi u Oslu. Predavao je po pozivu na velikom broju univerziteta i visokih škola u Skandinaviji i vojnih obrazovnih institucija u skandinavskim zemljama i više godina u Centru za politiku bezbednosti u Ženevi. Više godina bio je ispitivač na stručnom ispitu za sudske tumače u Norveškoj i Švedskoj.

Uređivao je list “Republika” od oktobra 1990. do juna 1994.godine. Bio član upravnog odbora Prijatelja dece Srbije i Fonda za otvoreno društvo u Jugoslaviji i rukovodio Pododborom za publikacije i Pododborom za obrazovanje.

Marta 1999. godine izabran je za inostranog člana Akademije nauka Norveške.

Odlikovan je Vitezom Reda bele ruže (Finska), Vitezom Kraljevskog reda Polarne zvezde (Švedska), Medaljom Svetog Olafa (Norveška), dobio je nagradu Akademika za zasluge za Norvešku kulturu i nauku u inostranstvu, Nagradu Švedskog autorskog fonda za zasluge za švedsku književnost u inostranstvu, počasnu nagradu norveške zadužbine Slobodna reč za zasluge za norvešku kulturu u inostranstvu.

Profesor Rajić ostaće upamćen kao jedan od najglasnijih kritičara Miloševićevog režima te kao jedan od retkih profesora koji je jednako podržao studente tokom protesta 1996/97 i 2011. godine.

Zbog ukazivanja na zločine koji su srpske snage počinile u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, kao i zbog kritike SPC, neretko je bio izložen uvredama i pretnjama.


Sahrana će biti održana u četvrtak, 7. juna u 14.30 na Novom groblju u Beogradu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG