Dostupni linkovi

Neznatan pad nezaposlenosti u Španiji u majuBroj nezaposlenih u Španiji pao je neznatno u maju za 0,63 odsto, što je drugi mesec pada nezaposlenosti posle istorijskog rekorda u martu, objavilo je danas špansko
Ministarstvo rada.

Pre toga u Španiji rasla je nezaposlenost osam meseci uzastopno.

Španija ima najviši nivo nezaposlenosti u industrijalizovanom svetu od 24,44 odsto aktivnog stanovništva, odnosno 4,7 miliona.

"Nalazimo se u drugoj fazi recesije koja iako nije toliko brutalna i duboka kao prethodna ima negativan uticaj na zapošljavanje", rekla je u saopštenju državna sekretarka za zapošljavanje Engrasija Hidalgo.

Vlada predviđa rast nezaposlenosti 2012. od 24,3 odsto pre nego što počne da pada 2013 (24,2 odsto).

Španija je u prvom tromesečju ove godine ponovo ušla u recesiju, jedva dve godine od kad je iz nje izašla, sa padom BDP-a od 0,3 odsto.

Ta recesija će se "dalje nastaviti" navelo je danas Ministarstvo rada.

Španska centralna banka predviđa da će i u drugom tromesečju biti pad BDP-a a ministar ekonomije Luis Guindos očekuje sličan pad BDP-a kao i u prvom tromesečju.

U toku meseca maja mladi ispod 25 godina, grupa najteže pogođena nezaposlenošću sa stopom od 52,01 odsto, su malo bolje prošli, ima 10.429 onih koji traže posao manje odnosno 2,08 odsto.
XS
SM
MD
LG