Dostupni linkovi

Poljska zbog fudbala vratila granične kontrole



Poljska je od ponoći vratila kontrole na svoje granice sa susedima iz šengenskog prostora što će potrajati do 1. jula zbog Evropskog prvenstva u fudbalu čiji je domaćin zajedno sa Ukrajinom.

Kontrole koje obavljaju policija i Granična straža samo su nasumične, u određenim danima i satima i na odabranim punktovima, unutar poljske teritorije na putevima u pograničju, saopštilo je poljsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Iako Poljska u vreme fudbalskog prvenstva ne vraća potpune kontrole granica sa susedima iz Evropske unije onakve kakve ima na spoljnoj granici Unije, prelazak unutrašnjih granica EU sa Poljskom biće moguć samo na određenim prelazima, a ne više bilo gde preko zelene granice.

Poljske vlasti saopštile su još ranije da su spremne i za eventualne izgrede huligana, a na Euro 2012 da pomognu poljskim kolegama dolaze i oficiri za vezu i policajci 16 reprezentacija koje igraju utakmice.

Stručnjaci za bezbednost dopuštaju da Euro 2012 jeste sportska manifestacija sa povišenim rizikom od terorističkog napada ali umiruju da obaveštajci za sada nemaju nikakvih signala da će fudbalski praznik u Poljskoj i Ukrajini biti eventualna meta
terorista.

"Verovatnije je da bi eventualni napadac na Euro 2012 bila psihički poremećena osoba nego radikalni muslimanski fundamentalista", rekao je ekspert u Nacionalnom birou za bezbednost Kšištof Lidl.
XS
SM
MD
LG