Dostupni linkovi

Nezaposlenost glavni neprijatelj Baraka Obame


Nijedan američki predsednik u novijoj istoriji nije uspeo da osvoji drugi mandat kada je nezaposlenost prelazila 7,4 odsto, dok je ona u SAD dostigla 8,2 odsto.

Poslednji put da jedan predsednički kandidat osvoji drugi mandat sa nezaposlenošću koja je iznosila 7,4 odsto pošlo je za rukom Ronaldu Reganu 1984.

Obama se danas susreće sa istim procentom nezaposlenosti kao i februaru 2009.godine kada je stupio na predsedničku dužnost, a list ocenjuje da su male šanse da u narednih pet meseci do izbora nezaposlenost padne na ispod 7,4 odsto.

Zamenica menadžera Obamine kampanje Stefani Kater izjavila je da je u poslednjih 27 meseci otvoreno 4,3 miliona novih radnih mesta u privatnom sektoru i da je predsednikovom politikom spasena autoindustrija u Detroitu.

Prema njenim rečima, problemi i dalje postoje u obrazovanju i gradjevinskoj industriji, ali za sporost u otvaranju novih radnih mesta odgovornost snosi Kongres koji još ne odlučuje o dva zakona koje je predložila administracija.

Nezaposlenost u gradjevinskom sektoru u SAD iznosi 14,2 odsto. Najviša nezaposlenost u Americi je u saveznoj državi Nevada 11,7 odsto, dok je najniža u Nebraski 3,9 odsto.
XS
SM
MD
LG