Dostupni linkovi

Hrvatska: Čačić nije izuzet od kaznene odgovornosti u Mađarskoj


Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, optužen za izazivanje prometne nesreće 2010. s dvije poginule osobe na autocesti Nagykanizsa - Budimpešta, nije izuzet od kaznene odgovornosti u Mađarskoj, očitovalo se tamošnje ministarstvo pravosuđa na zahtjev lokalnog suda, prenijela je agencija MTI.

Suđenje Čačiću na Županijskom sudu u Kapošvaru bilo je odgođeno u travnju, a Čačić je tada rekao kako je s više sudske instancije zatražena provjera njegova diplomatskog i službenog statusa. MTI prenosi da je sud prekinuo suđenje i zatražio mišljenje mjerodavnog ministarstva može li Čačić, koji je u vrijeme izazivanja prometne nesreće bio predsjednik HNS-a, a u prosincu 2011. izabran je za prvog potpredsjednika Vlade, biti zaštićen imunitetom.

Mađarsko ministarstvo pravosuđa zaključilo je da Čačićev slučaj ne podliježe Konvenciji o specijalnim misijama kojom se štite službena izaslanstva tijekom boravaka u inozemstvu jer je Čačić u vrijeme nesreće u Mađarskoj boravio neslužbeno i nije o tome unaprijed izvijestio vlasti, piše mađarska agencija.

Jednako tako na Čačića se ne može primijeniti ni Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju kaznenih djela protiv osoba pod međunarodnom zaštitom jer se odnosi samo na šefove država i članove njihovih obitelji u pratnji, objavilo je ministarstvo, prenosi Hina.
XS
SM
MD
LG