Dostupni linkovi

Glavni egipatski tužilac najavio žalbu na presudu Mubaraku


Glavni egipatski tužilac žaliće se na presudu izrečenu bivšem egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku, piše agencija Frans pres pozivajući se na sudske izvore.

Svrgnuti egipatski predsednik Hosni Mubarak osuđen je juče na doživotni zatvor zbog korupcije i ubistva demonstranata tokom prošlogodišnjih protesta.

Tužilaštvo je tražilo smrtnu kaznu. Sudjenje Mubaraku je trajalo deset meseci, a bio je optužen za korupciju i ubistvo oko 850 učesnika demonstracija koje su dovele do njegovog zbacivanja s vlasti.

Na istu kaznu osudjen je i bivši ministar unutrašnjih polsova Habib el Adli, a šestorica šefova bezbednosnih službi, kojima se sudilo zajedno s Mubarakom, oslobodjena su optužbi za ubistvo demonstranata.

Na sudjenju, koje je počelo u avgustu 2011. godine, tužilaštvo je iznelo dokaze da je Mubarak odobrio upotrebu bojeve municije i naredio da se otvori vatra na demonstrante.

Tokom procesa je navedeno i da su se Mubarak i članovi njegove porodice enormno obogatili. Imovina porodice Mubaraka se procenjuje na izmedu 40 i 70 milijardi dolara.

Odlukom sudije, kao zastareli, odbačeni su dokazi protiv dvojice Mubarakovih sinova.
XS
SM
MD
LG