Dostupni linkovi

Hamnei: Zapad se ne plaši iranskog nuklearnog oružja, nego islamske republike


Iranski vrhovni vođa Ali Hamneji upozorio je danas da bi svaki napad Izraela na iranska nuklearna postrojenja "obilo o glavu" jevrejskoj državi, optužujući istovremeno Zapad da preuveličava opasnost od iranskog nuklearnog programa.

Izrael i SAD su u više navrata poslednjih meseci upozoravali da ne isključuju vojne napade na iranska nuklearna postrojenja ako Teheran i zapadne sile ne postignu diplomatski dogovor.

Istovremeno, iranski zvaničnici su takođe ponovili više puta da će Iran odgovoriti na svaki napad ispljivanjem raketa na Izrael, državu koju Teheran ne priznaje.

Iranske vlasti su u više navarata pretile da će napasti i američke baze u regionu, pa čak i da će zatvoriti prolaz Ormuz gde se obavlja trećina pomorskog naftnog transporta.

Vrhovni vođa je istovremeno optužio zapadne sile da se koriste "lažima" o postojanju opasnosti od iranskog nuklearnog oružja, i to isključivo jer se "plaše Islamske republike".

"Politički krugovi i međunarodni mediji govore da je nuklearni program Irana opasan. Ja kažem da je to laž. Ono čega se oni plaše nije nuklearni program Irana već Islamska republika", poručio je Hamneji.
XS
SM
MD
LG