Dostupni linkovi

"Radnici umiru pevajući" najbolja predstava Sterijinog pozorja


Uz dodelu nagrada, uzvike negodovanja publike i slabije popunjenu salu, druge junske večeri u Novom Sadu zatvoreno je 57. Sterijino pozorje.

Na svečanoj ceremoniji dodeljene su Sterijine nagrade, nakon čega je usledilo izvođenje baleta "Mileva Ajnštajn" Srpskog narodnog pozorišta koju je prema tekstu Vide Ognjenović režirala Staša Zurovac.

Ranije tokom dana, saopšteno je da je predstava "Radnici umiru pevajući" Olge Dimitrijević u režiji Anđelke Nikolić jednoglasno proglašena za najbolju predstavu festivala. Ova predstava, u produkciji Hartefakt fonda i Bitef teatra, dobila je i nagradu za najbolji tekst i za najbolju režiju, navodi se u saopštenju žirija.

Osim toga predstava je osvojila priznanja za originalnu scensku muziku i za koreografiju. Nagrada iz Fonda "Dara Čalenić" za najbolju mladu glumicu pripala je Mariji Bergam za ulogu baš u ovoj predstavi.

Sterijina nagrada Okruglog stola kritike pripala je takođe predstavi "Radnici umiru pevajući".

Međutim, ova vest ostala je delimično u senci odluke žirija da ne dodeli nagrade za scenografiju, kostimografiju i za najboljeg mladog glumca. Zbog toga je javno protestvovao reditelj Kokan Mladenović, upravnik Ateljea 212, tvrdeći da to pozorište neće učestvovati na narednom Pozorju.

Jovo Maksić proglašen je za najboljeg glumca na Pozorju, za ulogu u predstavi "Bunar". Drugu glumačku nagradu dobila je Hana Selimović za ulogu u predstavi "Otac na službenom putu", a treću Silvija Križan za ulogu u predstavi "Marat the Sade".

Specijalna Sterijina nagrada pripala je glumačkom ansamblu Novosadskog pozorišta, za predstavu "Marat the Sade" Petera Vajsa, u režiji Andraša Urbana.

Predsednik žirija bio je Branislav Lečić, a članovi Ana Lederer, Maja Pelević, Ana Tomović i Janez Pipan.
XS
SM
MD
LG