Dostupni linkovi

Samit UNESCO jugoistočne Evrope danas u Mostaru


U Mostaru se danas održava 10. UNESCO summit šefova država zemalja jugoistočne Evrope, pod nazivom "Versko i kulturno-istorijsko nasleđe kao osnova intenzivnije saradnje među državama".

Uz predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sudjeluju predsjednici Albanije Bamir Topi, Makedonije Gjorge Ivanov i Crne Gore Filip Vujanović.Zbog drugih obveza na samit nije stigao hrvatski predsjednik Ivo Josipović iako je svoj dolazak bio potvrdio.

Hrvatsku, kao i Srbiju, Rumunjsku, Bugarsku i Tursku predstavljaju ministri kulture ili njihovi zamjenici, a Grčku i Sloveniju veleposlanici tih zemalja u BiH. U Mostar su doputovala izaslanstva Vijeća Europe i Evropske komisije.

Samit se održava u Većnici grada Mostara, nakon čega će delegacije posetiti verske objekte u Međugorju, Žitomislićima, Blagaju, te kulturno istorijske objekte u starom delu Mostara kao i Stari most.

Posle samita planirano je i usvajanje zajedničke Deklaracije.

Sinoć je u Konjicu, u sklopu samita, potpisana Izjava podrške Bijenalu savremene umetnosti u tom gradu. Izjavu su u prisustvu generalne direktorke UNESCO-a Irine Bokove, potpisali ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, zamenik ministarke kulture Hrvatske Berislav Šipuš i zamenica podsekretara Ministarstva kulture i turizma Republike Turske Senaj Baser.
XS
SM
MD
LG