Dostupni linkovi

Aung San Suu Kyi završila posjet Tajlandu


Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi bez poteškoća se vratila u domovinu iz višednevnog posjeta Tajlandu, prvom njezinu odredištu u inozemstvu nakon 24 godine.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir provela je ukupno 15 godina u kućnome pritvoru i nije se usudila napustiti domovinu u strahu da joj vojna hunta neće dopustiti povratak.

Nova vlada, u kojoj je mnogo bivših vojnih dužnosnika, počela je prije godinu provoditi reforme zahvaljujući kojima je Aung San Suu Kyi postala parlamentarna zastupnica i može se slobodno kretati.

U Tajlandu oporbena čelnica susretala se s mianmarskim useljenicima. Oni čine 80 posto od dva milijuna useljenika registriranih na Tajlandu čije gospodarstvo ovisi o stranim radnicima bez obzira jesu li legalni ili ilegalni. Mnogi među njima imaju vrlo loš status i rade u iznimno lošim, gotovo ropskim uvjetima, napose u ribarstvu ili industriji prerade ribe.

Aung San Suu Kyi će polovicom lipnja putovati u Europu te će 14. lipnja u Ženevi govoriti na 101. sjednici Međunarodne konferencije rada, a 16. lipnja u Oslu u Norveškoj održat će konferenciju 21 godinu nakon dodjele Nobelove nagrade za mir koju nije mogla osobno primiti.
XS
SM
MD
LG