Dostupni linkovi

U Sarajevu otvoren Art Depo Ars Aevi


Premijer Kantona Sarajevo (KS) Fikret Musić, ministar kulture i sporta KS Ivica Šarić i predsjednik Fondacije Ars Aevi Ilija Šimić danas su u Centru Skenderija svečanim presijecanjem vrpce ozvaničili otvaranje Art Depoa Ars Aevi.

„Ovu instituciju od danas zvanično stavljamo na raspolaganje svim građanima Kantona Sarajevo, svim prijateljima i turistima da obiđu ovako vrijednu kolekciju. Ujedno, sebi postavljamo zadatak da istrajemo u onom što smo se dogovorili prije nekoliko godina, a to je da krenemo s projektovanjm i izgradnjom muzeja Ars Aevi, za šta su napravljene pretpostavke“, izjavio je tom prilikom Musić.

Dodao je da je Kanton Sarajevo danas posjetila generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova i da je da tom prilikom potvrđena neupitna podrška UNESCO-a da i dalje ostaje na ovom projektu i projektima koji se tiču zaštite kulturno-historijske baštine BiH. Zbog kašnjenja u protokolu, kako je dodao Musić, generalna direktorica UNECCO-a nije bila u prilici otvoriti Art Depo Ars Aevi, kako je ranije najavljeno.

Inače, projekt Ars Aevi razvija se pod pokroviteljstvom UNESCO-a od 1999. godine. Generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova 2009. godine imenovala je Renza Piana za ambasadora dobre volje UNESCO-a za Projekt Ars Aevi.

Art Depo Ars Aevi rekonstruiran je u saradnji UNESCO-a i Kantona Sarajevo, sredstvima Vlade Italije 2007. godine. Namjena ovog prostora je čuvanje i prezentacija Kolekcije Ars Aevi koju je Projekt Ars Aevi prikupio u saradnji sa najuglednijim umjetnicima svijeta, koji su ovim činom iskazali svoju solidarnost sa opsadom Sarajeva.
XS
SM
MD
LG