Dostupni linkovi

Isprika Obame poljskom kolegi zbog pogrešnog izraza


Američki predsjednik Barack Obama izrazio je u pismu upućenom poljskom predsjedniku Bronislawu Komorowskom žaljenje zbog pogrešno upotrijebljenog izraza "poljski logori" kako bi opisao nacističke logore smrti podignute u okupiranoj Poljskoj, saopćilo je u petak poljsko predsjedništvo.

Predsjednik Obama "žali zbog greške i prihvata da ovaj trenutak predstavlja priliku da ova generacija i buduće generacije upoznaju istinu", saopćio je Jaromir Sokolowski, visoki predstavnik poljskog predstavništva na kojeg se pozvala agencija PAP.

Barack Obama je naglasio da "nije bilo poljskih logora smrti" i da je logore Auschwitz, Belzec, Treblinku i druge izgradio njemački nacistički režim.

Obama je u utorak na svečanosti dodjele medalja, od kojih je jedna posthumno dodijeljena Janu Karskom, bivšem poljskom oficiru koji je prvi saveznicima svjedočio o nacističkoj politici istrebljenja Židova, napravio grešku.

Pogrešan termin je izazvao šok u Poljskoj."Riječi predsjednika Baracka Obame ranile su sve Poljake", izjavio je u srijedu poljski premijer Donald Tusk."
XS
SM
MD
LG