Dostupni linkovi

Incidenti u toku uklanjanja barikade u selu Rudare na Kosovu


Svi putevi koji od Zvečana vode ka selu Rudare i betonskoj barikadi u mestu Dudin Krš na severu Kosova su blokirani, a saobraćaj je obustavljen.

Vojnici KFOR-a su na mostu preko Ibra koji iz Zvečana vodi ka Rudaru postavili bodljikavu žicu pa ni automobili ni pešaci ne mogu da pređu most, a mesto nadleću helikopteri.

Nešto posle 9 časova došlo je do manjeg sukoba između Srba i vojnika KFOR-a .

Do incidenta je došlo kada su vojnici KFOR-a pokušali da uklone barikadu u Rudarama u blizini Zvečana. Srbi koji dežuraju na barikadama suprostavili su se nameri KFOR-a nakon čega je došlo do manjeg sukoba okupljenih Srba i pripadnika KFOR-a.
KFOR je tom prilikom, kako su novinarima kazali okupljeni građani, upotrebio suzavac a troje Srba je tom prilikom povredjeno. Zvanične potvrde iz mitrovačcke bolnice još uvek nema.

U Kosovskoj Mitrovici je mirno.

U prepodnevnim satima saopštenjem se obratio i KFOR.

"Od 08.40 sati KFOR sprovodi operaciju uklanjanja barikade u okolini mesta Rudare. Ova aktivnost ima za cilj pospešivanje slobode kretanja ne samo za KFOR, već i međunarodne organizacije i sve građane Kosova", navodi se u saopštenju KFOR-a.

KFOR je uspostavio više kontrolnih punktova i sigurnosnih zona iz bezbednosnih razloga, objašnjava se dalje, dodajući da se radi o merama vezanih za uklanjanje barikade i da će one biti privremene.

Nakon što barikada bude uklonjena kontrolni punktovi i sigurnosne zone će biti uklonjene.
XS
SM
MD
LG