Dostupni linkovi

Preminuo teolog Radovan Bigović


Jedan od najvećih teologa današnjice protojerej-stavrofor Radovan Bigović preminuo je sinoć u Beogradu.

Prof. dr Radovan Bigović rođen je 17. januara 1956. godine u Nikšiću. Bogosloviju je završio u manastiru Krka. Diplomirao je na dva fakulteta u Beogradu: na Pravoslavnom bogoslovskom i Filozofskom (grupa za filosofiju).

Na prvom je doktorirao 1993. Na istom fakultetu je izabran za asistenta 1986, docenta 1993, vanrednog profesora 2000. i redovnog 2010. U dva mandata bio je dekan tog fakulteta.

Bio je član Udruženja književnika Srbije, i urednik filozofsko-teološke biblioteke "Službenog glasnika" Republike Srbije.

Pored knjiga objavio je oko sto studija, članaka i eseja u raznim časopisima u zemlji i inostranstvu. Posebno se bavio odnosima Crkve i društva. Oženjen je, otac dvoje dece.

U svešteničkoj službi njegovo zvanje je protojerej-stavrofor. Bio je vršilac dužnosti starešine manastira Svetog Arhangela Gavrila u Zemunu.

Jedan je od osnivača Hrišćanskog kulturnog centra i njegov višegodišnji predsednik. Dobitnik je Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Zlatnog beočuga Kulturno-prosvetne zajednice Beograda i plakete zaslužnog građanina Zemuna.

Za koji dan ga je čekao i izbor za dekana Pravoslavnog Bogoslovskog Fakulteta u Beogradu.
XS
SM
MD
LG