Dostupni linkovi

Potpredsednik SDP najavljuje raskid koalicije sa SDA


SDP raskida koaliciju sa SDA, i to na svim nivoima vlasti, izjavio je u četvrtak potpredsednik SDP-a Damir Hadžić.

Hadžić je naveo da će SDP pokrenuti smenu ministara iz SDA gde god to može, kao i da će, verovatno i SDA pokušati isto sa SDP-ovim ministrima.

"Nakon što je Šemsudin Mehmedović najavio da i oni mogu nas izbaciti, očekujem da SDA to uradi, a što se SDP-a tiče, bolje je da ovo uradimo odmah, pre nego što bude kasno", rekao je Hadžić federalnim medijima.

Predsednik SDP-a Zlatko Lagumdžija uputio je u četvrtak pismo predsedavajućem Saveta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi u kojem traži da se pokrene postupak za smenu ministara i zamenika ministara iz SDA u Savetu ministara.

"Imajući u vidu da je budžet institucija BiH za 2012. godinu usvojen uz protivljenje SDA u svim institucijama BiH, te na osnovu javno iznesene volje te stranke, u skladu sa dogovorom lidera stranaka 23. maja u Sarajevu i članom 15. Zakona o Savetu ministara BiH pozivam Vas da pokrenete postupak za smenu ministara i zamenika ministara iz reda SDA Sadika Ahmetovića, Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasumovića", navodi se u Lagumdžijinom pismu.

U SDA smatraju da ovakvom neozbiljnom i neodgovornom odlukom, SDP izaziva političku krizu na svim nivoima vlasti, što direktno šteti interesima Bosne i Hercegovine i njenih građana, saopšteno je iz ove stranke.
XS
SM
MD
LG